(S) Högkostnadsskydd mot de höga elpriserna

Den S-ledda regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser för svenska hushåll och företag. Det är utifrån att priserna på el är extremt höga sedan Rysslands olagliga och brutala invasion av Ukraina.

– Det är ett oroligt läge för många. Många får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin. Så ska det inte vara, säger Åsa Johansson (S) ordförande för Socialdemokraterna i Värmland.

Totalt föreslår Socialdemokraterna att 60 miljarder av de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät ska återföras till svenska hushåll och företag. Minst 30 miljarder av dessa ska komma de hushåll och företag som drabbats värst av de höga elpriserna till del. Ett uppdrag som Svenska Kraftnät nu, tillsammans med ansvariga myndigheter, får i uppdrag att i detalj utarbeta kring hur stödet ska se ut.

– Ett välkommet besked som innebär att pengarna kommer tillbaka till kunderna och är ungefär tre gånger så mycket som den tidigare elpriskompensationen som betalades ut i vintras. Det kommer göra stor skillnad för värmlänningen, säger Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot.

facebook Twitter Email