Mejern arbetar för färre gränshinder

Det nordiska samarbetet går långt bak i tiden och våra arbetsmarknadsregioner går idag över landgränserna. Exempelvis pendlar varje vecka cirka 5 400 värmlänningar till ett arbete i Norge. Men trots öppna gränser finns det fortfarande en hel del gränshinder som behöver lösas.

– Den norska gränsen finns alltid närvarande i Värmlands framtidsdiskussioner och jag tycker det är viktigt att vi i olika forum arbetar för att få bort gränshindren mellan länderna. Det handlar om hinder både i små och stora frågor. Allt från skatteregler till problemet med att som arbetspendlare inte kunna hämta ut mediciner i landet du jobbar, säger Lars Mejern Larsson.

Sverige har idag i stor utsträckning övergått från pappersrecept till e-recept. Ett recept kan på så sätt snabbt förnyas genom ett läkarbesök, ett telefonsamtal eller läkarkontakt via nätet. Medicinen skrivs ut genom att läkaren digitalt skickar informationen till apoteken. Det innebär att patienten kan vara på resande fot och förnya och sedan hämta ut receptbelagd medicin. Om du däremot befinner sig i ett annat nordiskt land blir det problem eftersom apotek där kräver ett svenskt pappersrecept.

– I mitt uppdrag i Nordiska rådet arbetar vi för att det ska vara enkelt att resa, gränspendla, flytta och arbeta i Norden. För att det ska fungera smidigt och enkelt måste problemen med gränshinder lösas. Inte minst inom hälso- och sjukvården.

– Tack vare socialdemokrater pågår nu ett arbete med att göra det möjligt att hämta ut sin medicin via e-recept i annat nordiskt land. Något som framför allt kommer underlätta för de värmlänningar som arbetar eller turistar i Norge, avslutar Lars Mejern Larsson.

facebook Twitter Email