Nu tar vi fighten för en tryggare arbetsmarknad

Idag presenterar Socialdemokraterna tillsammans med LO en gemensam politik för en tryggare arbetsmarknad.

Sveriges ekonomi är starkare än på mycket länge. Vi har hög tillväxt, låg arbetslöshet och rekordmånga människor i arbete. Men vi ser också problem och en förutsättning för fortsätta utveckla Sverige är att vi skapar ordning och reda på arbetsmarknaden och säkrar schyssta villkor på jobbet. Därför går Socialdemokraterna till val på en handlingsplan för en trygg arbetsmarknad.

Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot, kommenterar:

– Vi går nu till val på det största trygghetspaketet i modern tid och självklart inkluderar det även arbetsmarknaden. Några av förslagen jag tycker är viktiga är att den allmänna visstidsanställningen ska bort och att vi självklart ska ha schyssta villkor i offentliga upphandlingar.

– Jag tror inte många har förstått detta, men det är faktiskt så att M och SD går till val på att göra det lättare för arbetsgivare att säga upp vanligt folk. Dessutom vill de sänka ingångslönerna för vissa grupper genom lagstiftning. Ett rejält steg bort från den svenska modellen och mot en osäkrare och otryggare arbetsmarknad.

– Jag tycker det är oacceptabelt. Vi kan inte ha ett system där människor tvingas ha flera jobb för att få ekonomin att gå ihop eller att man riskeras att sägas upp på dagen utan anledning. Sverige ska vara tryggt och då ska vanligt folk också kunna känna långsiktig trygghet på arbetsmarknaden.

 

Förslaget i sin helhet:

1. Trygga anställningar, genom att avskaffa allmän visstidsanställning, stärkta rätten till heltid och begränsa delade turer.
2. Stopp för hyvling. Anställningsskyddet ska omfatta de timmar som finns på anställningskontraktet.
3. Reglera arbetskraftsinvandringen till bristyrken. Jobb där det inte råder brist på arbetskraft ska i första hand tillsättas med arbetslösa personer som redan bor i Sverige.
4. Stopp för missbruk av subventionerade anställningar. Oseriösa och kriminella företag ska inte kunna sko sig på skattebetalarnas bekostnad och få konkurrensfördelar genom missbruk av subventionerade anställningar
5. Bekämpa arbetslivskriminaliteten och den osunda konkurrensen, genom exempelvis fördjupad myndighetssamverkan och skärpta ID-kontroller i riskutsatta branscher.
6. Schyssta villkor i offentliga upphandlingar. Kollektivavtalsenliga löner och villkor ska gälla.
7. Stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser. Lika lön för lika arbete ska gälla för alla som arbetar i Sverige.
8. Stärkt skydd mot trakasserier i arbetslivet. Arbetet med att motverka sexuella trakasserier på jobbet måste förbättras.
9. Stärkt regelverk för bättre arbetsmiljö – ingen ska dö på jobbet. Nollvisionen för dödsolyckor på arbetet ska utvecklas. Psykosocial ohälsa, som främst drabbar kvinnor, ska kartläggas och bekämpas.
10. Omställningen på arbetsmarknaden behöver förbättras, genom exempelvis utökade möjligheter till kompetensutveckling för anställda.

 

facebook Twitter Email