Halvtidsrapport från Bryssel

SSU Värmlands tidigare ombudsman Stefan Jonsson lämnade i augusti Värmland för praktik i Bryssel. Nu är det snart halvtid, hur är läget nere i EU:s huvudstad?

Hej Stefan, vad gör du i Bryssel?
– Hej! Jag gör praktik hos Socialdemokraterna i Europaparlamentet och kommer vara hos dem till slutet av december.

Stefan Jonsson

Vilka frågor har du hand om?
– Jag kommer under min tid i Europaparlamentet arbeta med att bevaka Transportsutskottet och Jordbruksutskottet. Just nu är den stora frågan inom Transportsutskottet vägpaketet eller Europe on the move som kommissionen väljer att kalla det. Det är ett paket som innehåller sju områden med fokus på att förbättra fungerandet av vägtransportmarknaden, genom att stärka anställningsvillkoren och de sociala villkoren för arbetare.
– Jens Nilsson, Svensk MEP, är rapportör (det innebär att han är föredragande från utskottet) för Cabotage. Jag kommer särskilt att bevaka de områdena som handlar om att påskynda övergången till ett hållbart, digitalt och integrerat mobilitetssystem. Sedan arbetar jag en hel del med luftfart och andra områden som är kopplade till Jens Nilsson sakområden.

Beslutet att flytta till Bryssel och praktisera på Europaparlamentet är nog ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv

Hur känns det att jobba EU-frågor?
– Det är oerhört stimulerande och spännande! Jag hade absolut ingen aning om vad jag skulle kunna förvänta mig men beslutet att flytta till Bryssel och praktisera på Europaparlamentet är nog ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv. Givetvis är det mycket information att ta in och främst lära sig förkortningar som är som ett annat språk men sakta men säkert kommer man komma in i det också.
– Praktiken är stimulerande på det sättet att jag fått möjligheten att jobba med både transport- och jordbruksfrågor som jag aldrig gjort tidigare och lär mig nya saker varje dag! Samtidigt är det först nu som jag insett hur mycket av vår vardag som påverkas av beslut fattade av EU. Att jag fått möjligheten att vara en del av den påverkan är för mig personligen oerhört kul!

Vad kan man göra om man som medlem är intresserad av EU-frågor?
– Jag skulle rekommendera alla som är intresserade av EU och internationell politik att ta chansen att komma ner hit till Bryssel för att lära sig mer om hur EU faktiskt fungerar! Det är en sak att läsa om det men det är en annan sak att fysiskt vara på plats och uppleva det.
– Sedan skulle jag varmt rekommendera alla som är intresserade att bli medlemmar i PES Värmland föreningen som aktivt arbetar med EU frågor och som även anordnar diskussionskvällar och studieresor. Det är tack vare dem som jag har fått den koll jag har på EU:s politik!

ÖVRIGT: I januari är Stefan åter tillbaka och kommer börja arbeta som valombudsman för Socialdemokraterna Värmlands partidistrikt.

facebook Twitter Email