
Tillsammans för ett robust och hållbart Värmland
Ett hållbart Värmland som förändrar världen är det vi vill uppnå. Men Värmland och världen står inför stora prövningar. Ett oroligt säkerhetspolitiskt världsläge, klimatförändringar och demografiska utmaningar är några av de frågor vi ska hantera. Vi har också en växande folkhälsoutmaning som ska tas på allvar. En stark folkhälsa, grunden för ett robust samhälle, bygger vi offentliga aktörer tillsammans med civilsamhället och näringslivet.Stora insatser görs nu för att rusta samhället och för höja den civila beredskapen. Vi bygger förmåga med investeringar i teknik, infrastruktur, skyddsrum och lager. Vi bygger organisation genom övningar och planer. Det är grundläggande och av avgörande betydelse för vår säkerhet. Men robusthet byggs också genom en stark folkhälsa.
De folkhälsoundersökningar som genomförs visar att vi fortsatt har en generellt god folkhälsa i Sverige. Medellivslängden fortsätter att öka på befolkningsnivå. Dock ser vi flera negativa trender och skillnaderna i hälsa mellan grupper ökar. I Värmland ser vi en ökning av människor som har svårt att betala löpande utgifter, färre äter frukt och grönsaker, medan fetma och högt blodtryck ökar. Även psykisk ohälsa ökar och fler besväras av oro och sömnsvårigheter.
Oroväckande är också att tilliten till andra människor minskat över tid. En faktor som kan bidra till att öka polariseringen och försvaga samhällsgemenskapen. Ytterst får det negativ påverkan på delaktigheten i samhällslivet och demokratin. Försvarsmakten har också larmat om den försämrade folkhälsan ur ett totalförsvarsperspektiv. Över tid har konditionen försämrats och intaget av skräpmat ökat. En försämrad folkhälsa kan försvaga Sveriges motståndskraft i en tid av kris och förhöjd beredskap.
Det värmländska samhället behöver kraftsamla för att vända trenden och bygga ett robust samhälle. Tillsammans, många aktörer, kan vi arbeta för en stärkt folkhälsa. Regionen, de värmländska kommunerna, föreningslivet, folkbildningens aktörer, näringslivet och fackliga organisationer – tillsammans kan vi vända utvecklingen och stärka folkhälsan i Värmland.
Genom att förstärka främjande och förebyggande arbete i bred samverkan är det möjligt. Goda uppväxtvillkor med skyddsnät för barn och deras vårdnadshavare samt möjligheter till meningsfull fritid med kultur och idrott. Även goda utbildningsmöjligheter med möjlighet till livslångt lärande och ett livskraftigt näringsliv som bidrar till viktiga arbetstillfällen och hållbar tillväxt är viktigt. Ett starkt civilsamhälle utgör en viktig pusselbit. Värmland stoltserar med 8500 föreningar som utgör en värdefull resurs. I samverkan med offentliga aktörer bidrar föreningslivet till att stärka den värmländska sammanhållningen och folkhälsan.
Samverkan för ökad delaktighet och en stärkt folkhälsa bidrar till att vi uppnår visionen om ett hållbart Värmland som förändrar världen!
Sofia Magnusson, regionråd (S)
Erik Evestam, regionråd (C)
Elisabeth Björk, regionråd (V)